• Grootste merkonafhankelijke bandenspecialist
  • Persoonlijk deskundig advies
  • 24/7 Service door heel europa
  • Online banden management

Waarom worden truckbanden duurder?

Als wagenparkbeheerder wordt u er niet vrolijk van: sterk stijgende bandenprijzen. Het zijn de grote bandenfabrikanten die wereldwijd de sterke verhogingen doorvoeren. Waarom worden truckbanden steeds duurder? Wij zochten het voor u uit.

Oorzaak 1: Grondstofprijzen

De belangrijkste oorzaak ligt in een explosieve stijging van de grondstofprijzen. De prijs van natuurrubber is het afgelopen jaar ruim verdubbeld. In 2011 bereikte de natuurrubberprijs een recordhoogte van bijna zes dollar per kilo. De prijzen zijn nu weliswaar niet zó hoog, maar de kosten stijgen sinds vorig jaar wel weer. Daarnaast zijn ook de olieprijs en de prijs van ijzererts van invloed op het prijskaartje van een band.

Oorzaak 2: Duurdere bandentechnieken

Naast de toegenomen grondstofprijzen geven fabrikanten ook de duurdere bandentechnieken op als reden. De ontwikkelingskosten daarvan stijgen. Dat heeft effect op de uiteindelijke bandenprijs.

Weinig alternatieven

Jonge rubberbomen hebben zes tot zeven jaar nodig voordat zij rubber produceren. Op dit moment is er nog geen volwaardig alternatief voor het gebruik van natuurrubber in de truckband.

Synthetische rubbervarianten geen optie

v

Omsmelten niet mogelijk

Ook omsmelten van oud rubber is geen optie. Wie een band verhit, krijgt alleen vieze stank en dampen. Smelten lukt niet. Chemisch gezien zal een band eerder verbranden dan smelten. Gelukkig maar: geen chauffeur zou willen dat zijn band er tijdens een warme rit zomaar de brui aan geeft.

Duurzaamheid: de oplossing?

Profile geeft aan dat een van de oplossingen is om banden her te gebruiken door goede karkassen te voorzien van een nieuw loopvlak. Door de stijging van de prijzen van nieuwe banden is het zeker te overwegen om vernieuwde banden toe te passen. Een goede kwaliteit vernieuwing kost 25% minder en heeft een levensduur die vergelijkbaar is met een nieuwe band. Hiermee kunnen wagenparkbeheerders kosten besparen en ook de CO²-uitstoot terugdringen.