Ecolabels

Wat zijn ecobanden?

Vanaf juli 2012 zijn alle nieuwe autobanden in de Europese Unie eenvoudig te herkennen aan een bandenlabel. Profile benadrukt graag het milieuvriendelijke aspect van het label, daarom noemen we het ook wel een ecolabel.

Het keurmerk informeert naast milieuvriendelijkheid ook over twee andere belangrijke prestaties: de grip op nat wegdek en geluidsniveau. Ecobanden, of ook wel groene banden, zijn banden met een lage rolweerstand.

Ecobanden; beter voor het milieu!

Banden bepalen voor een belangrijk deel het brandstofverbruik van een voertuig. Vooral de rolweerstand oefent invloed uit op het verbruik. Hoe makkelijker een band rolt, hoe minder moeite de motor hoeft te doen om die weerstand te overwinnen. Hebben banden een lage rolweerstand, dan verbruiken ze minder brandstof en stoten ze dus ook minder CO₂ uit. Daarom noemen we banden met een lage rolweerstand ook wel ecobanden. Ze zijn beter voor het milieu. Zou iedereen met groene banden rijden, dan zou de totale CO₂-uitstoot 20 miljoen ton lager zijn.

Ecolabels & wetgeving

Brandstofefficiëntie

De ene vrachtwagenband heeft een hoger brandstofverbruik dan de andere. Dat komt door verschil in rolweerstand. Hoe makkelijker een band rolt, hoe minder hard de motor hoeft te werken. Dat scheelt brandstof. Hoe hoog kan het voordeel oplopen?

Met ecobanden spaar je niet alleen het milieu. Ook financieel ben je met deze banden voordeliger uit. Een lager brandstofverbruik betekent immers minder kosten. Bij een gemiddeld verbruik van 1:35, een brandstofprijs van €1,05 en een gemiddelde kilometrage van 100.000 km per jaar bespaar je meer dan € 600,- per jaar.

  • Grip op nat wegdek

Bij nat weer heb je minder grip op de weg. Op die manier kunnen onveilige verkeerssituaties ontstaan. Het ecolabel voor banden is niet alleen een indicatie voor milieuvriendelijkheid, maar ook voor verkeersveiligheid. Dit is uniek: geen ander consumentenproduct krijgt een label met een veiligheidsniveau mee.

Het mag dan uniek zijn voor een consumentenproduct, toch is het logisch dat banden een veiligheidsoordeel krijgen. Het is immers de belangrijkste kwaliteitseis voor een band. De letters A tot en met G geven een indicatie van de mate van grip. Banden met uitstekende grip op nat wegdek zorgen voor een kortere remweg, betere handlingprestaties en stabieler stuurgedrag. Bij een noodstop kan de remafstand van banden uit klasse A 30% korter zijn dan de remafstand van banden uit klasse G. Het is dus verstandig als je bij de aanschaf van banden rekening houdt met deze classificering.

  • Geluidsniveau

Wie dichtbij een verkeersweg woont, weet dat banden enorm veel geluid maken. Het asfalt en het wegdek produceren samen een concert waar niet veel mensen van gecharmeerd zijn. Het profiel van de band veroorzaakt dat geluid grotendeels. Het ecolabel beoordeelt de hoeveelheid lawaai.

Aan de hand van een luidsprekersymbool met daarachter drie geluidsgolven geeft het ecolabel informatie over het geluidsniveau. Hoe stiller de band, hoe minder golfjes er zijn ingekleurd. Eén golfje is het beste resultaat; drie het slechtste. Daarnaast vermeld het label een getal. Dat is het externe rolgeluid in decibel. Bij een snelheid van boven de 70 km/h kan het bandengeluid het motorgeluid gaan overstemmen.

  • Ecolabels en wetgeving

Sinds juli 2012 hebben alle nieuwe autobanden in de Europese Unie verplicht een bandenlabel. Dat keurmerk meet op brandstofefficiëntie, geluidsniveau en grip op nat wegdek. Fabrikanten kennen zelf de scores toe aan hun banden. Daarbij moeten ze zich uiteraard allemaal aan dezelfde Europese regels houden.

De fabrikant stelt de scores vast aan de hand van bandentests. Bij het geluidsniveau is er bijvoorbeeld een wettelijke limiet. Het aantal ingekleurde golfjes geeft aan hoe dicht het geluidsniveau op die limiet zit. Dat geldt ook voor grip en brandstofverbruik. Vallen de scores buiten de Europese limieten of minima, dan mag de fabrikant geen label toekennen.

Het label krijgt vorm door middel van een etiket op de band. Ook daarvoor zijn richtlijnen. De etiketten moeten qua grootte en pictogrammen immers overal overeenkomen om herkenbaar te zijn. Als een fabrikant een etiket niet kan plaatsen, moet hij de scores mondeling toelichten aan een verkopende partij. Ook online winkels werken verplicht met het label.

  • Wettelijke verplichting

Op het eerste gezicht hebben een koelkast en een voertuig weinig gemeen. In 2012 kwam daar verandering in. Toen bepaalde de Europese Unie dat alle voertuigen een ecolabel moeten dragen, net als koelkasten. Een van de prestaties die het keurmerk voor banden weergeeft, is brandstofefficiëntie. Dat betekent: hoe zuinig is het voertuig? Maar waarom is dit keurmerk verplicht?

De Europese Unie introduceerde het keurmerk in het kader van duurzame mobiliteit. Bandenfabrikanten zijn wettelijk verplicht nieuwe banden te voorzien van een label. De Europese Unie stelde de ecolabels op als onderdeel van de Lissabon Strategie en de Strategie voor Duurzame Ontwikkeling. Daarmee draagt het keurmerk bij aan het terugdringen van CO₂-uitstoot in de Europese Unie.