Winterbanden - verhoog je veiligheid op de weg

Bekijk Dunlop winterbanden actie

Nu 10 euro korting op iedere Dunlop winterband

Bekijk hier de Dunlop winterbanden actie

 

Wat zijn de voordelen van winterbanden?

✔ Veiliger dan zomerbanden

✔ Betere wegligging en grip

✔ Kortere remweg

✔ Je spaart je zomerbanden 

 

Winterbanden op sneeuw: Je staat 28 meter eerder stil!

Met winterbanden is bij sneeuw de remweg meer dan de helft korter bij een snelheid van 50 km/u. Je staat 28 meter eerder stil. Let op: Er is geen rekening gehouden met de reactiesnelheid en de tijd voordat het remsysteem in werking treedt (zweltijd).

 

Winterbanden zijn ook nuttig bij zacht winterweer.

Je kunt het beste op winterbanden rijden bij temperaturen onder de 7 graden Celsius. Het rubber van de band heeft dan namelijk de ideale samenstelling. Bijvoorbeeld wanneer de temperatuur daalt, blijft het rubber flexibel. Dit bevordert de wegligging.

 

Controleer maandelijks de bandenspanning van je winterbanden.

Het is van belang dat de winterbanden op de juiste bandenspanning zijn. Een te hoge of te lage spanning vergroot de kans op een klapband en vermindert de wegligging en de grip. Controleer daarom maandelijks je bandenspanning.   

 

Samengevat:

Wat zijn de voordelen van winterbanden:

• Winterbanden zijn van essentieel belang voor jouw veiligheid. Vanzelfsprekend is het effect nog sterker bij nat of besneeuwd wegdek.

• Betere wegligging. Winterbanden hebben een andere rubbersamenstelling dan zomerbanden. Wanneer de temperatuur daalt, blijft het rubber flexibel. Dit bevordert de wegligging.

• Meer grip. Het profiel van winterbanden bevat zogenaamde ‘lamellen’. Tijdens het rollen van de band vervormt het profiel en grijpen de lamellen zich vast op het wegdek waardoor je meer grip hebt.

• Kortere remweg dan bij zomerbanden. Dit geldt onder de 7 graden Celsius in alle weersomstandigheden.

• Door met winterbanden te rijden spaar je de zomerbanden. Zo kun je twee keer zo lang met je zomerbanden doen. 

• Met een set winterbanden rijd je gemiddeld 40.000 tot 70.000 kilometer. Dit ligt wel aan het autotype, het type band en de rijstijl. 

 

Zomerband: Continental Premium Contact 2  Winterband: Vredestein Snowtrac 3

 

Winterbanden en jouw veiligheid

Winterbanden bieden meer veiligheid op de weg bij winterse omstandigheden. Dit geldt tijdens regen en sneeuw. De effecten zijn merkbaar bij temperaturen beneden de 7 graden Celsius.  Daarnaast is het van belang dat de winterbanden op de juiste bandenspanning zijn. Een te hoge of te lage spanning vergroot de kans op een klapband en vermindert de wegligging. Controleer daarom maandelijks je bandenspanning.   

Wij raden af om met zomerbanden door te blijven rijden in de winter. Het rubber van een zomerband is niet geschikt voor lagere temperaturen en ook het profiel is niet optimaal voor de afvoer van water en sneeuw. Zomerbanden hebben niet de ‘lamellen’ die winterbanden wel hebben waardoor de remweg 20% langer wordt. In een onvoorziene situatie is dit zeer onveilig, niet alleen voor jou maar ook voor je medeweggebruikers.

 

Winterbanden nat wegdek

Winterbanden op nat wegdek: Onder de 7 °C is de remafstand met winterbanden korter. Bij een snelheid van 100 km/u sta je bijna 4 meter eerder stil. Let op: Er is geen rekening gehouden met de reactiesnelheid en de tijd voordat het remsysteem in werking treedt (zweltijd).

 

Winterbanden op sneeuw

Winterbanden op sneeuw: Met winterbanden is bij sneeuw de remweg meer dan de helft korter bij een snelheid van 50 km/u. Je staat 28 meter eerder stil. Let op: Er is geen rekening gehouden met de reactiesnelheid en de tijd voordat het remsysteem in werking treedt (zweltijd).

 

Heb je nog geen winterbanden? Koop ze dan online via de module hierboven of kom langs bij een vestiging voor advies.

Mijn dichtstbijzijnde vestiging zoeken

Vul online het adviesformulier in voor nieuwe winterbanden

 

Bandenwissel

Ben je al in het bezit van winterbanden? Plan dan online snel en eenvoudig een afspraak voor een bandenwissel om de zomerbanden te vervangen door winterbanden. Gemiddeld kost een wissel waar de banden al op een wiel liggen een half uur. Moeten wij de banden van het wiel afhalen en er een andere set opleggen, dan kost dit gemiddeld een uur. Wij raden aan om ruim voor het wisselseizoen (september/oktober) een afspraak in te plannen zodat je de drukte voor bent. Daarnaast kan je de gewisselde banden bij ons opslaan. De opgeslagen zomerbanden zijn bij ons verzekerd tegen brand en diefstal. Heeft je auto een onderhoudsbeurt of APK nodig? Plan dit dan tegelijk met de bandenwissel in. Zo weet je zeker dat je veilig op weg kan! 

Plan afspraak bandenwissel

 

Kosten bandenmontage

Pakketprijs montage nieuwe banden 12" tot 18" (montage en balanceren, visuele 
uitlijncontrole, 1 jaar gratis reparatie bij lekke band indien mogelijk, altijd 
volledige Profile bandengarantie)             

€ 22,50 per band

Pakketprijs montage nieuwe banden 19" tot 23" en SUV-, bestelwagen- en runflatbanden: 
(montage en balanceren, visuele uitlijncontrole, 1 jaar gratis reparatie bij lekke band 
indien mogelijk, altijd volledige Profile bandengarantie)

€ 30,- per band

Bij Profile staan we voor kwaliteit. Juist ook in de grotere bandenmaten en in Runflat, SUV en bestelwagenbanden. Deze bandentypen vragen qua montage en balanceren extra aandacht, handling en vakkundigheid. Het montagetarief is hierop afgestemd.

De genoemde prijzen gelden voor banden die bij Profile Car & Tyreservice zijn gekocht. Heb jij je banden elders gekocht en wil je deze graag laten monteren door Profile? Ook dan helpen we je graag! Informeer bij je dichtstbijzijnde vestiging voor de eventuele toeslag. 

Genoemde tarieven zijn excl. eventuele afvalbeheersbijdrage a € 3,- per band, bandenopslag a € 9,50 per band per seizoen. 

 

Winterbanden verplicht

In steeds meer Europese landen zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht onder winterse omstandigheden.  Per land kan het per periode ook nog eens verschillen. Rijd je niet met winterbanden waar een verplichting geldt? Dan riskeer je een flinke boete.

Bekijk hier het overzicht waar winterbanden verplicht zijn.

 

 

Meer weten? Bekijk dan ons winterbanden menu en lees onder andere over de meest voorkomende misverstanden over winterbanden. En bekijk onze winterbanden opslag tips.